Rysk regulator föreslår Crypto Tracking Tool

Kapitalspårning är en av de främsta problemen som cryptocurrencyindustrin står inför idag. Regeringar som är oroliga för tillgångarnas benägenhet att användas i kriminell verksamhet har försökt hålla koll på dem på olika sätt, men ingen verkar ha fungerat. I Ryssland föreslår emellertid en stor finansiell vakthund ett nytt verktyg som kan lösa detta problem.

Övervaka transaktioner på kedjan

Tidigare denna vecka rapporterade den lokala nyhetskällan RBC att Federal Financial Monitoring Service, en regeringsorganisation som övervakar Rysslands anti-penningtvätt (AML) och bekämpning av terrorismfinansiering (CTF), hade föreslagit ett verktyg för att spåra krypto rörelser.

Enligt rapporten kommer byråns föreslagna verktyg – kallad ”Transparent Blockchain” – att använda konstgjord intelligens för att spåra kryptotransaktioner. Systemet kommer att spåra digitala finansiella tillgångsrörelser och identifiera kryptotjänsteleverantörer för att bekämpa krypto-relaterade illegala transaktioner.

Även om det inte är en komplett lösning, bör det hjälpa till att delvis minska transaktionens anonymitet för flera kryptokurser. Dessa inkluderar tillgångar som Bitcoin och Ether, samt sekretessfokuserade namn som Monero och Dash. RBC tillade att tillsynsmyndigheten hade kört ett framgångsrikt pilotprogram för en prototyp med Lebedev Physical Institute of the Russian Academy of Sciences, ett högt ryska forskningsinstitut.

Utvecklarna riktar sig till en plattform som sömlöst kan integreras i systemen för kommersiella bankinstitut och den ryska centralbanken.

Projektet har hittills fått finansiering från icke-statliga källor. Nu föreslår RBC att Kreml samarbetar med det. Preliminära uppgifter visar att projektet kommer att kosta cirka 760 miljoner rubel (10,3 miljoner dollar) mellan 2021 och 2023.

Rysslands krypteringsförordning

Rysslands bud att spåra kryptotillgångar är inte nytt. Förra året rapporterade branschnyhetskällan BeInCrypto att Kreml hade arbetat med ett totalt förbud mot tillgångarna, eftersom det inte hade lyckats med att utveckla ett system för att spåra olagliga kryptotransaktioner. Oroade sig för att de allra flesta kryptotransaktioner kan vara olagliga, planerade regeringen enligt uppgift att förbjuda dem alla.

Nu när AML-regulatorn verkar ha gjort några framsteg med ett möjligt analysverktyg kan utsikterna för ett förbud äntligen läggas i säng.

Nyheten kommer också efter att Ryssland äntligen kommit framåt med sin första betydande kryptoreglering. I slutet av förra månaden rapporterade den lokala nyhetskällan Regnum att den ryska statsdumaen hade överlämnat „On Digital Financial Assets“, en pro-krypto-räkning., Till sin tredje behandling.

Räkningen introducerades först för statsdumaen för ungefär två år sedan av biträdande tjänstemän under ledning av Anatoly Aksakov – ordförande för statliga dumakommittén för finansiella marknader. Den definierade cryptocururrency som digitala finansiella tillgångar som individer och företag kunde inneha och handla via auktoriserade börser. Det har också fastställt AML och Know-Your-Customer (KYC) -bestämmelser för initiala myntutbjudanden (ICOs).

Tidigare i år avslöjade officiella register från statsdumaen att räkningen hade begått brott för användning av cryptocurrencies. Det var särskilt goda nyheter, eftersom rapporter hade dykt upp förra året att den ryska regeringen arbetade för att helt förbjuda användning och handel med cryptocurrencies. Räkningen bör antas den 1 januari 2021. Medan den ger juridisk status för ägande och handel med cryptocurrency, definierar den inte Bitcoin som ett betalningsmedel.